Návraty ke kořenům ,aneb návrat k přírodě .

Setí dvouzrnky roku 2013 skanzen Březno u Loun

TAk tady je malý náhled ,jak se dřív selo a sklízelo v dávných dobách ,kdy nebyla žádná technika . Místo geneticky upravených obilnin atd. se používala např. Pšenice dvouzrnka (Triticum dicoccum L.) pěstovala se v primitivnim zemědělství.Toto obilí z pravěku patří mezi pluchaté pšenice.

Obsah bílkovin v zrnu se pohybuje mezi 15 až 24 %, zatímco u pšenice seté (vyšlechtěné) je to jen asi 12 %.. U pšenice dvouzrnky se obecně zjistily vyšší obsahy vitamínů A, B, C i minerálních látek (vápník, fosfor, hořčík).Konzumace dvouzrnky vykazuje mnohem nižší toxicitu pro jedince alergické na lepek a v některých případech alergii vůbec nevyvolává.

Klas dvouzrnky je osinatý. Protože je klasové vřeténko křehké, láme se při dozrání na dvouzrnné klásky.

Sklizeň ,jediná nevýhoda je ,že se musí zrníčka odplušit.

 1,260 total views,  1 views today

Reklama
Insert Ads Here