RECEPTY K ZAVAŘOVÁNÍ JEN SE ZELENINOU

OKURKY NAKLADAČKY

Nálev: 3,8l vody, 1,2l 8% octa, 16dkg soli, 30dkg cukru krupice, 15-20tabletek sacharinu. Voda se zahřeje, ještě než vaří, přidá se sůl, cukr, sacharin, ocet jako poslední, chvíli povařit. Stáhnout. (Množství nálevu je 5l).
Do připravených sklenic se dá: čerstvý kopr 2květy, cibule a mrkev 2 řezy, bobkové listy 2, hřebíček 1, křenu 2 kolečka, celé nové koření a celý pepř 1/4 kav. lžičky, hořčicové semínko 1/2 kávo. lžičky, kdo chce ostřejší tak i s chilli paprikami
Okurky se naskládají do sklenic, zalijí teplým nálevem. Zavíčkovat, zavařují se.

CUKETA NA ZPŮSOB ČÍNY (JAKO PŘÍLOHA K MASU)

1kg cibule, 1/4kg sádla, 1/2Vegety speciál, 3kg cukety, 3celé česneky, 2větší rajčatové protlaky anebo 1kečup, 1/2lžičky chilli koření, (a může být i 1/2 sojové omáčky)
cibule se nakrájí na kostky, cukety (bez jader) na hranolky, česnek se nastrouhá najemno.
Sádlo se trochu rozpustí, pak se přidají další přísady a promíchá se. Nic se nevaří, tahle směs se plní do sklenic, zavíčkuje, zavaří.
Směs je tedy zavařená do sklenic.
Vezme se 1/2 – 3/4kg masa, nakrájí se na kostky, maso se promíchá se sklenicí zavařené cukety, nechá se proležet přibližně 12 hodin v ledničce + sůl. Peče se v troubě, nebo na ohni doměkka.

Když rostly houby, dělala jsem
TOUSTOVÁ ČALAMÁDA NA TOPINKY

1kg hub, 1/4l oleje, 50dkg paprik, 40dkg rajčat, 40dkg cibule, malý rajčatový protlak nebo půl kečupu, 1/2 polévk. lžíce sladké papriky, trochu pálivé papriky, 3feferonky bez jader, 1lžička kari koření, sůl podle chuti
Očištěné houby se nakrájí na kousky a povaří se ve slane vodě (na 1l vody 1lžíce soli), po uvaření se propláchnou studenou vodou.
Cibule, papriky, rajčata se nakrájí na kousky. Polovina cibule se nechá zpěnit i s olejem, přidají se houby. Podusí se a osolí. Přidají se další přísady, kromě druhé časti cibule. Dusí se asi půl hodiny. Přidá se zbývající cibule. Plní do sklenic a zavařuje se.

 

MARINOVANÉ RYBY- RYBÍ SALÁT

Nálev 1 = 1/2l vody, 12dkg soli, 1/2l 8% octa

Nálev 2 = 1dcl octa, 8dcl vody, 2dkg soli, 1kostka cukru, pepř, nové kořeni, bobkový list, tento nálev se povaří, nechá zchladnout.

Ryby se očistí, omyjí, zalijí se nálevem 1 a nechají v chladu 7 dní. Pak s rozpůlí po délce, velké kosti se vyberou, půlky ryby se smotají jako zavináče. Dají se do jiné nádoby, zalijí nálevem 2. Do studené marinády se nakrájí zavařené okurky. Do ledničky na 5 dní. Po 5 dnech se uvaří mrkev, petržel, celer, nakrájí na kostky. Maso se take může nakrájet , i zelenina, anebo se zelenina přidá k závitkům. Pokud je maso na kousky i se zeleninou, možné přidat majonézu. Toto se nezavařuje.

 

Recepty jsou trochu víc pracné, no výsledek stojí za tu námahu. Ještě připomenu, okurky, recept 1 zavařuju jen na 82-85°C 20 minut, aby křupaly. Recept 2 s cuketou 20 minut na 90°C. Recept s houbami hodinu při 100°C.

 

Marie D.              30.6.2017

1,410 total views, 1 views today

Reklama
Insert Ads Here